اشهر الحلويات الرمضانية في مصر
رمضان مش بس شهر العبادة، هو كمان شهر اللمة الحلوة، ولزوم اللمة دي أكيد "الحلويات الرمضانية". مصر معروفة بأصنافها الشرقية اللي كل واحدة منها بتاخدك في رحلة طعم مختلفة. في المقال ده، هنتكلم عن أشهر الحلويات اللي بتزين موائد رمضان في مصر: الكنافة، القطايف، البسبوسة، أم علي، والزلابية. مش بس كده، هتلاقي كمان وصفات مفصلة عشان تجربها في البيت وتحس بروح المطبخ المصري الأصيل.
الكنافة: تاريخها وأنواعها في المطبخ المصري
الكنافة هي الملكة المتوجة على سفرة رمضان. أصلها بيرجع للعصور الإسلامية، وانتشرت في مصر من أيام الفاطميين. الكنافة كانت بتتقدم للملوك والأغنياء كحلوى فاخرة. مع الوقت، المطبخ المصري أبدع فيها بأنواع كتير، منها:
- الكنافة الشعر: النوع التقليدي الأشهر.
- الكنافة الملفوفة: تتميز بالقوام المقرمش.
- كنافة بالمانجو: الابتكار العصري اللي بقى موضة رمضانية.
طريقة عمل الكنافة بالمانجو: وصفة عصرية للحلوى التقليدية
المقادير:
- 500 جرام كنافة.
- نصف كوب سمن سايح.
- 2 كوب مانجو مقطع.
- كوب كريمة مخفوقة.
- كوب شربات خفيف.
الطريقة:
- تحضير الكنافة: فتتي الكنافة وامزجيها بالسمن، وحمريها في صينية لحد ما تاخد لون دهبي.
- التجميع: بعد ما تبرد، ضيفي طبقة من الكريمة المخفوقة ووزعي فوقها مكعبات المانجو.
- التقديم: قدميها باردة واستمتعوا بـ"حلاوة المانجو" في الكنافة.
القطايف: حلوى رمضان التقليدية ووصفات مبتكرة لتحضيرها
القطايف مرتبطة برمضان زي المسحراتي تمامًا. أصلها بيرجع للعصر الأموي، وفضلت جزء لا يتجزأ من سفرة الإفطار في مصر. القطايف نوعها كتير:
- القطايف الصغيرة المحشية بالمكسرات.
- القطايف بالكريمة أو الشوكولاتة.
- القطايف المقلية أو المشوية.
طريقة عمل القطايف بالمكسرات: خطوات تفصيلية لإعدادها في المنزل
المقادير:
- 2 كوب دقيق.
- 1 كوب ماء دافئ.
- ملعقة صغيرة خميرة.
- ملعقة سكر.
- مكسرات حسب الرغبة (لوز، بندق، عين جمل).
الطريقة:
- العجينة: امزجي الدقيق مع الخميرة والسكر والماء. سيبيها تختمر لمدة ساعة.
- التسوية: سخني طاسة وصبي الخليط على هيئة دوائر صغيرة.
- الحشو: احشي القطايف بالمكسرات واغلقيها كويس.
- التحمير: اقليها في زيت سخن، وبعدها غمسيها في الشربات.
البسبوسة: أسرار تحضيرها وأفضل الطرق لإعدادها في المنزل
البسبوسة رمز الحلاوة المصرية اللي بيحبها الكبير قبل الصغير. سرها في قوامها الطري والسكريات اللي "بتسيح في القلب".
طريقة عمل البسبوسة بالقشطة: وصفة لذيذة لحلويات رمضان
المقادير:
- 2 كوب سميد.
- نصف كوب زبادي.
- نصف كوب سمن.
- كوب قشطة.
الطريقة:
- امزجي السميد مع السمن والزبادي.
- صبي الخليط في صينية مدهونة.
- دخليها الفرن على درجة متوسطة حتى تحمر.
- ضيفي القشطة على الوجه وقدميها.
أم علي: الحلوى المصرية الأصيلة وطريقة تحضيرها بخطوات بسيطة
أم علي هي حلوى الأساطير المصرية. بتحكي الحكايات إنها ظهرت في عصر المماليك. المكونات بسيطة، لكن الطعم عبقري.
طريقة عمل أم علي بالمكسرات: تحضير الحلوى المصرية الشهيرة
المقادير:
- نصف كيلو رقائق جلاش.
- كوب لبن.
- نصف كوب سكر.
- مكسرات متنوعة.
الطريقة:
- كسري الجلاش ووزعيه في صينية.
- سخني اللبن مع السكر واسقي به الجلاش.
- ضيفي المكسرات وادخليها الفرن لحد ما تحمر.
الزلابية: وصفات سهلة لتحضيرها ومكانتها في المائدة الرمضانية
الزلابية أو "لقمة القاضي" هي وجبة الحلوى الخفيفة اللي بتجمع القعدة. مقرمشة من بره وطرية من جوه، وتغرق في الشربات!
طريقة عمل الزلابية المقرمشة: وصفة حلويات رمضان سهلة ولذيذة
المقادير:
- كوب دقيق.
- ملعقة صغيرة خميرة.
- نصف كوب ماء.
- شربات.
الطريقة:
- اخلطي المكونات وسيبيها تختمر.
- اقليها في زيت سخن وغمسيها في الشربات.
الخاتمة: تقديم مدونة كيلاني وأصالة المطبخ
رمضان من غير حلويات مصرية مش هيكون ليه نفس الطعم! جربوا الوصفات دي وشاركوا فرحة المائدة مع أحبابكم. لو عجبتكم الوصفات، زوروا مدونة كيلاني وأصالة المطبخ عشان تتعلموا أكتر عن أسرار المطبخ الشرقي. رمضان كريم وكل سنة وانتو طيبين!